Dureri in regiunea toracica

Prezentare si cauze dureri toracice

Durerile de spate toracice, denumite si dureri de mijloc sau dureri toracice sunt reprezentate de acele dureri resimtite intre partea inferioara a gatului si partea lombara superioara. Se numesc toracice deoarece cuprind partea superioara a coloanei vertebrale corespunzand pieptului.

Durerile de spate din zona toracica nu sunt la fel de comune precum durerile cervicale sau cele lombare, intrucat aceasta zona a coloanei vertebrale nu este la fel de curbata.

Cele mai raspandite cauze ale acestor dureri sunt cauzate de iritatii musculare sau alte probleme ale tesutului moale (cum ar fi ligamentele). Desi, de multe ori, durerea de spate toracica este de fapt durere musculara, exista situatii in care durerea de mijloc este rezultatul unui traumatism.

Deasemenea, postura necorespunzatoare (la birou, sau in picioare), utilizarea unor saltele moi pentru somn sau supraponderabilitatea (obezitatea) pot fi cauze comune pentru aceste dureri.durere toracica

 

Diagnostic durere toracica

Durerea persistenta poate fi un semn al unei stari grave –daca durerea de spate din regiunea toracica va cauzeaza probleme timp de cateva zile la rand acesta poate fi un semnal de alarma cum ca problema este mai serioasa decat pare. Se recomanda un consult de specialitate deoarece durerile toracice pot aparea si ca urmare a unorprobleme interne (simptome cardiace, boli de inima, conditii pulmonare, pancreatita, pneumonie,ulcer peptic sau infectii renale) sau ale coloanei vertebrale (artrita, scolioza si altele). Spre exemplu, daca resimtiti durerea de spate toracica in partea stanga, acesta poate fi semn al unei probleme cardiace si de aceea se recomanda un consult medical de urgenta. Deasemenea este important sa fie luate in considerare si combinatiile de simptome asociate cu durerile din regiunea toracica.

In general, diagnosticarea durerilor toracice se realizeaza printr-un consult general (al posturii, mersului si nivelului de durere) si/sau examinare fizica (presiune sangvina, inspectia coloanei vertebrale pentru depistarea de eventuale asimetrii sau deformari). Daca este necesar se pot efectua investigatii radiologice , EKG (electrocardiograma), teste de sange, urina si altele.

Preventie si tratament dureri toracice

Este important sa prevenim oferind organismului nostru un aport suficient de nutrienti. Putem apela la suplimente alimentare pentru mentinerea sanatatii organismului, pentru echilibrarea sa si pentru a ii asigura o buna functionare. Astfel putem sa ne ajutam sa prevenim afectiuni ce determina durerile toracice si sa nu ajungem in situatia de a apela la administrarea de medicamente (multe continand substante toxice sau cu efecte adverse) si terapii de recuperare.

In general durerile de mijloc sunt usor tratate prin odihna si exercitii specifice, insa exista si cazuri in care poate fi necesara interventia chirurgicala.

Mai pot fi utilizate pentru tratarea incordarii musculare: fizioterapia activa sau pasiva, manevre clasice folosite de fizioterapeuti, chiropracticieni sau medici, terapii prin masaj, terapia cu caldura si/sau gheata, acupunctura, analgezice. In cazul problemelor cu articulatiile ce conecteaza vertebrele si coastele pot fi utile manevrele clasice efectuate de cadre specializate, exercitii fizice si fizioterapie, medicamente pentru durere, cum sunt antiinflamatoarele, injectii locale.