Dureri in zona cervicala

Coloana vertebrala este alcatuita din vertebre interconectate, intre acestea fiind prezente discurile ce separa vertebrele si in apropiere trecand nervii gatului. Regiunea cervicala este reprezentata de zona coloanei vertebrale ce se situeaza in partea superioara, de la nivelul gatului.

Durerile localizate la nivelul gatului reprezinta o afectiune larg raspandita din punct de vedere medical, durerea putand fi cauzata de numeroase tulburari sau afectiuni ale oricarui tesut apartinand gatului.

 

Localizari si asocieri

De cele mai multe ori durerile in regiunea cervicala se amplifica odata cu miscarea gatului, alteori putand fi semnalate simptome ca: amorteli, furnicaturi, sensibilitate scazuta, ameteli, dificultate la inghitire, ameteli, inflamarea ganglionilor limfatici.

Deasemenea, durerile cervicale pot fi asociate cu dureri de cap, dureri de brat, de umar, dureri faciale, parestezii ale extremitati superioare. In general aceste simptome asociate apar ca rezultat al compresiei nervilor din zona cervicala.

 

In functie de caz, durerea de ceafa este insotita si de dureri in partea superioara si inferioara a spatelui, cum ar fi spre exemplu cazul spondilitei anchilozante.

Exemple de conditii comune ce produc dureri de ceafa sunt hernia de disc, bolile degenerative de disc, traume ale gatului sau „prinderea” unui nerv, torticolis (contractura mai mult sau mai putin dureroasa a musculaturii gatului ce limiteaza miscarile de rotatie ale capului) sau chiar pot proveni de la infectii comune cum ar fi un virus localizat in gat care poate duce la inflamarea glandelor limfatice si la dureri de gat.

Durerile cervicale pot fi determinate de activitati care implica miscari repetate si prelungite ale muschilor gatului, ligamentelor si tendoanelor, oaselor si articulatiilor.

 

Diagnosticarea durerilor din regiunea cervicalaDurere cervicala

Deoarece durerile din regiunea cervicala pot reprezenta urgente medicale este recomandat un consult medical.

In diagnosticarea durerilor de ceafa/cervicale este important ca medicul sa revizuiasca impreuna cu pacientul istoria simptomelor. Este importanta localizarea durerii, intensitatea, durata si iradierea durerii. Orice traumatism anterior in zona cervicala, precum si tratamentele medicale efectuate in trecut sunt importante. Deasemenea, pozitiile in care durerea se agraveaza sau se amelioreaza pot oferi informatii medicale necesare diagnosticarii. Prin palpare, medicul detecteaza sensibilitatea, zona cervicala fiind examinata atat in repaus cat si in miscare. Deasemenea poate fi necesara o examinare a sistemului nervos pentru a determina daca implicarea nervoasa este sau nu prezenta. Se pot solicita si teste suplimentare cum ar fi radiografiile, RMN, mielograma, teste electrice, EMG(electromiografia) si scanarile specifice.

 

Preventie si tratament durere cervicala

Putem preveni si ameliora numeroase afectiuni ce determina durerile cervicale prin administrarea de suplimente nutritive ce contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos, nervos, articular si muscular, precum si pentru fortifierea sistemului imunitar. Suplimentele nutrtive ce ajuta la restabilirea echilibrului mineral din organism pot deasemenea preveni si ameliora anumite afectiuni cervicale.

Este important deasemenea sa avem o postura corecta (la birou, in timpul somnului, etc), sa evitam miscarile bruste si sa avem un regim de viata cat mai sanatos. Utilizarea altor produse naturiste, cum ar fi unguentele specifice se pot dovedi foarte eficiente.
Tratamentul durerilor cervicale depinde de cauza precisa a durerii si de diagnostic. Optiunile de tratament pot include odihna, aplicarea de caldura in zona dureroasa, terapie fizica (masaj, ultrasunete), unguente topice, injectii locale cu cortizon sau anestezice, relaxante musculare, analgezice, proceduri chirurgicale.

Exista nenumarate optiuni de tratament in functie de de problema cervicala specifica, de antecedente si experientele anterioare de tratament. Deasemenea o alternativa utilizata pentru durerile regiunii cervicale sunt tratamentele naturiste si acupunctura.