Dureri lombare (lumbago)

Localizare si cauze

Zona de mijloc a spatelui sau lombara, deserveste o serie de functii importante pentru organismul uman acestea incluzand suportul structural, miscarea si protectia anumitor tesuturi ale corpului. Cand stam in sezut, rolul zonei lombare este acela de a sustine partea superioara a corpului iar cand ne aplecam, intindem sau rotim din talie, partea inferioara a spatelui este implicata in miscare. Din acest motiv traumatismele asupra structurilor responsabile pentru mentinerea greutatii (coloana vertebrala osoasa, tendoane, muschi, ligamente) pot fi adesea detectate cand corpul se afla in miscare sau este implicat in variate tipuri de miscare.

Durerea lombara
, sau cunoscuta in mod comun sub denumirea de lumbago, reprezinta o afectiune musculo-scheletica foarte raspandita – aceasta afecteaza circa 80% dintre persoane si poate fi clasificata in functie de durata simptomatologiei in durere acuta (sub 4 saptamani), subacuta (4-12 saptamani) sau cronica (peste 12 saptamani).Dureri lombare

Diagnosticare durerilor lombare

In majoritatea cazurilor, durerile din zona lombara provin de la probleme musculo-scheletice benigne, mentionate ca fiind dureri lombare non specifice ce se pot datora muschilor si tesuturior moi (cu precadere in acele cazuri in care durerea lombara a aparut brusc in timpul incarcarii fizice din spate). Peste 90% dintre cazurile de dureri de spate se incadreaza in aceasta categorie. Diagnosticul diferential complet include multe alte conditii frecvente dintre care putem mentiona o mica parte: mecanice, inflamatorii (de exemplu artrita reumatoida, infectii, spondilita anchilozanta), metabolice (ca exemplu osteomalacia, ocronoza,fracturi osteoporotice), psihosomatice (sindromul de durere miozitica), dureri asociate (afectiuni pelviene sau abdominale, probleme de postura, cancer de prostata), neoplastice (tumori spinale si de oase).

Pentru o durere lombara acuta , utilizarea unor remedii la domiciliu poate fi benefica in faza initiala.

Simptomele durerii lombare/lumbago: initial apare durerea lombara si apoi criza de lumbago. Lumbago este caracterizat prin contractura puternica si dureroasa la nivelul muschilor paravertebrali lombari ce imobilizeaza persoana afectata, aceasta nemaiputand efectua miscari de indoire a trunchiului.

In urmatoarele stadii poate aparea lombosciatica, ce se manifesta prin durere in zona lombara si iradiaza de-a lungul membrului inferior, iar uneori se extinde carte degetul mare sau mic.

 

Preventie si tratament dureri lombare

 

Putem preveni aparitia problemelor de spate prin mentinerea unei osaturi sanatoase, in acest sens fiind foarte

important sa prevenim demineralizarea ,asigurand prin alimentatie si la nevoie prin suplimente alimentare, un echilibru optim al aportului de calciu, magneziu si vitamina D. Deoarece probleme osoase apar si in cazul carentelor de fier, fosfor, mangan, etc, poate fi necesara si suplimentarea acestora, care se va face numai la indicatia medicului.